Det er Dansk Byplanlaboratorium i samarbejde med Arkitektforeningen, som uddeler prisen hvert år. I år er temaet for byplanprisen “strategisk planlægning med lang tidshorisont”.
Udover Vordingborg Kommune, er Syddjurs Kommune og Egedal Kommune nomineret.
Det er projekter med meget høj kvalitet, der i år kæmper om den anerkendelse, der følger med Byplanprisen. Det er tre gode bud på, hvordan vi håndterer nogle af tidens helt store udfordringer; balancen mellem by og land, mobilitet og ikke mindst udvikling af det lokale demokrati gennem samskabelse.
Ellen Højgaard Jensen, Direktør Dansk Byplanlægningslaboratorium
For at forstå hvordan Vordingborg Kommune er blevet nomineret til prisen, skal vi en tur tilbage til 2012.
I 2012 koordinerede Videnscenter for Kystturisme et landsdækkende projekt, om udviklingen af 20 særlige feriesteder. Vordingborg Kommune deltog tog i dette projekt. Kommunale og private turismeaktører blev sammensat til en styregruppe, og satte et mål om at fordoble turismeomsætningen fra 2012 til 2022.
Denne styregruppe udarbejdede en potentialeplan med fire konkrete indsatsområder: Fysisk miljø, kommunikation og markedsføring, oplevelseskoncepter og overnatningskapacitet.
Det er gennem dén potentialeplan at idéer som Dark Sky, UNESCO Biosfære og Camønoen er blevet til virkelighed. I 2012, da styregruppen blev oprettet, havde kommunen en årlig omsætning på 440 millioner kr. fra turisme alene. Det tal var allerede i 2018 mere end fordoblet til 860 millioner kr. Dermed blev målet nået fire år tidligere end forventet.
Det er grundet resultaterne af denne potentialeplan, at Vordingborg Kommune er blevet nomineret til Byplanspris 2021.
Og spørger man borgmester Mikael Smed, er der god grund til at være tilfreds: “Som borgmester er jeg særlig stolt over at vi bliver nomineret for netop turismeindsatsen på Møn. Det er et kæmpe klap på skulderen til kommunen og de mange turismeaktører for et vedholdende, energisk, idérigt og langsigtet samarbejde. Et samarbejde som kun lykkes netop fordi vi samarbejder på tværs i kommunen og sammen med turismeaktørerne, anerkender hinandens idéer og roller, og hvor mantraet er hele tiden at bygge oven på.” udtaler borgmester Mikael Smed sig på Vordingborg Kommunes hjemmeside. Han forsætter: “Mange af disse projekter er skabt af lokale borgere og turismeaktører, og er herefter blevet til og videreudviklet i et tæt samarbejde mellem kommunen, borgerne og turismeaktørerne,”
Du kan læse mere om byplanpris 2021 her